Какво е коучинг?

Какво е коучингът, насочен към решения?

4те основи на методологията на Erickson Coaching:

Фокусирани решения

Пренасочва клиента към желаните бъдещи резултати, вместо да се концентрира върху минали преживявания или причини за неудовлетворение.

Подход

Подчертава природата на вашия клиент, виждайки как позитивната промяна може да се вмести в по-голямата им картина.

Клиент

Позволява Ви да се доверите на вътрешните ресурси и умения на клиента Ви, като спазвате дневния им ред и бъдещите им резултати. Коучингът е зона без съвети.

Действия

Проследява трансформационната промяна чрез специфични стъпки, които водят до фундаментални промени в отношението, поведението и създаването на навици.

 

Какво не е коучингът?

Съветване

За разлика от терапевтите и съветниците, коучовете не се фокусират върху детството или миналите преживявания, които могат да бъдат корен на начина, по който човек живее или се чувства. Вместо това те помагат на клиентите си да разберат какво искат в бъдеще, защо го искат и как ще го постигнат.

Консултиране

Консултантите диагностицират нуждите на организацията или клиента и му предлагат свои собствени решения въз основа на специализирания си опит, за да “решат” проблема; решения, които те често прилагат и на себе си. Коучовете използват инструменти и процеси, за да помогнат на клиентите да генерират собствени решения и да отговарят за проследяването им.

Спортен треньор

Може да чуете думата “коуч” и да помислите за футбол. Спортните треньори са тези които командват, определят целите и съответния път към победата. Преподаването, коригирането и управлението са  умения, които един спортен треньор би използвал. Професионалният живот, бизнеса или коучинга са обратното: клиентът определя целите.

%d блогъра харесват това:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close