Четири истински причини да работите с коуч

Changing the world one conversation at a time…

Автор: Brenda Abdilla, 02/02/2012

Да вършим прекалено много на работа се превърна в универсална бизнес истина. 40-часовата работна седмица на практика вече изглежда като почасова работа, а повечето хора поемат натовареност, която преди години е била разпределяна между двама, дори трима служители.

Много хора просто са затрупани. Колкото и лесно да е да обвиним работодателите, вината всъщност не е тяхна, а поправянето на ситуацията може дори да не е по силите им. В по-голямата част от времето компаниите правят всичко възможно да оцелеят и да прогресират, използвайки ресурсите, с които разполагат, докато се справят с нарастващите разходи, силната конкуренция и глобалната несигурност.

Тъй като сегашното ниво на натоварване е в общи линии новото нормално, мисленето извън рамката, синхронизирането на приоритетите ни, подхранването на идеи и намирането на различни подходи за мотивиране на хората, въпреки всичко, е единственият начин за управление и растеж, без да оставяме стреса да отнеме най-доброто от нас. И така… нека на сцената влезе професионалният коучинг!

Докато бюджетите за обучение и развитие, за съжаление, бяха намалени по време на последния икономическия спад, използването на коучинг услугата за мениджъри и служители се увеличава в световен мащаб. Като отделен бизнес сектор коучингът е оценяван на 15 милиарда долара, нараствайки с около 19% годишно, според скорошно проучване през 2019 г. (за сравнение – 2.4 милиарда и 18% към 2012 г.), а бизнес коучингът се отчита като една от най-бързо развиващите се индустрии в света, следвайки IT сектора.

И така, защо Вие или екипът Ви да работи с професионален коуч?

Причина №1 – За да защитите на най-важната лична и професионална ценност – Вашето време.
Да знаем какво да направим първо, кое е най-важно и как да разпределим обема задължения в ограничения времеви ресурс е ключово в живота и работата. Пари, семейство, работни взаимоотношения, начинания, планове, родителство, здраве – всички тези неща най-вероятно са повлияни изключително много от способността да управлявате времето и работното натоварване. Един помощник на Ваша страна – бизнес коуч или коуч по продажбите, може да Ви подкрепи в това правилно да управлявате времето си.

Причина №2 – За да усвоите бързо умение или концепция.
Нашата „пригодност“ към днешния бизнес свят се формира от това колко много знаем и колко бързо можем да научим нови неща и да ги адаптираме към това, което вече знаем. Независимо дали трябва да се научим как да направим финансова прогноза за продажбите на компанията, да управляваме хората, да бъдем по-добри лидери, да използваме нов софтуер или да бъдем достатъчно продуктивни от новия си домашен офис, професионалният коуч може драстично да ускори този процес.

Причина №3 – За да избегнете бърнаут, да се справите със стреса на промяната и да „вдъхнете живот“ в кариерата си.
Никой не обича промяната, но някои хора се справят с нея много по-добре от други. Тези, които могат да се справят с промяна и дори да я приветстват, вероятно не винаги са били така. Вероятно са преминали през своеобразен катарзис или пък са получили помощ отвън. Да се справяме с промяна или стрес и в същото време да се чувстваме добре на работното си място е реалистична цел и е напълно постижима с помощта на коучинга. Един мъдър човек беше казал веднъж, че оцеляването в днешната среда е свързано с умението да поемеш удар и да отново да се изправиш. Ако „ударът“ е неизбежен, тогава няколко коучинг сесии могат да подкрепят намирането на различни алтернативи на „падането“ или поне да доведат до по-лесно „изправяне на крака“.

Или както е казал великият Ейбрахам Линкълн – „You have to do your own growing no matter how tall your grandfather was.“

Причина №4 – За да впрегнете творческата сила на собствения си ум.
В много случаи ние имаме отговорите и на най-сложните проблеми в нашия ум, а коучингът помага да получим достъп до тази мъдрост. Стресът е убиец на идеи, а когато се смеси с умора и преумора, може да ни накара да мислим, че мозъкът ни не работи пълноценно. Но една смяна в гледната точка и подкрепа да се научим да използвате ума си по начина, по който е проектиран да служи, може да доведе до коренна промяна за всеки, на всяко ниво. Ако погледнете изобретателите – от Post-It ™ до iPad – един мозък, една идея, една мисъл може да създаде множество добри неща за много хора.

Но дали коучингът не отнема прекалено много време?
Точно както физическите упражнения, коучинг сесиите всъщност Ви дават повече енергия. Отделянето на малко време всяка седмица, за да изясните приоритетите си и да планирате своя подход, всъщност може да Ви спести много време в бъдеще. В проучване на възвращаемостта на инвестициите от 2001 г. относно въздействието на коучинга за мениджъри, компаниите отчитат 53% увеличение на производителността, както и 48% увеличение на качеството на работа от мениджърите, които са работили с коуч. (*Източник: Manchester Review 2001 г. – Maximizing the Impact of Executive Coaching: Behavioral Change, Organizational Outcomes, and Return on Investment.)

Защо трябва да плащам за „Терапия“ за моя екип?
Фокусираният върху решения бизнес коучинг изобщо не е терапия. Терапията, макар и много ценна, обикновено е насочена към „лекуване“ на миналото и се фокусира върху разбирането на нашите емоции и чувства и нашата история. Коучингът насочва погледа изцяло към бъдещето и провокира движението напред. Коучингът може да има положително и ясно измеримо въздействие върху работните взаимоотношения. В същото проучване от по-горе, работодателите посочват 60-70% подобрение на взаимоотношенията с висшестоящите и колегите, както и 52% намаляване на конфликтите на работа. (Тук може да намерите споделен опит от някои от топ компаниите в света.)

Как да изберем коуч?
Коучът може да бъде специализиран в дадена област или изобщо да не е – Вие решавате. Напълно излишно е да изберете някой, който е специализиран във Вашата индустрия, защото получаването на свежа, външна гледна точна е едно от най-добрите неща при наемането на коуч. Но аз лично препоръчвам да изберете някой с професионален опит във Вашата желана област за растеж – например, коуч по продажбите, коуч по стратегическо планиране, коуч за лидерство, коуч за развитие на ролята Ви като Изпълнителен директор, житейски коуч и др. А избирането на човек с професионално коучинг образование ще увеличи вероятността да се сдобиете с добър коуч, който знае как да работи дори с най-големите Ви препятствия.

Опитайте се да бъдете отворени за нови идеи и подходи, но, в крайна сметка, трябва наистина да чувствате, че двамата с коуча сте на „една вълна“.

А сега отидете и направете тази голяма позитивна промяна в работата и в живота си.
Changing the world one conversation at a time…

Абонирайте се за нашия бюлетин

    Leave a Comment