Получете Вашата сертификация за коуч

Changing the world one conversation at a time…

Автор: Erickson Coaching International, 14/07/2020 г.

Животът е пътуване с много възможности. Каква е моята мисия в живота и каква може да е значимата професия за мен? Какво мога да работя, за да бъда удовлетворен от дейността си? Как мога да намеря работа, която едновременно да ме вдъхновява и да генерира необходимия ми доход?

Понякога в живота може да се случи да нямаме стимул да продължим или да бъдем объркани от безкрайните възможности на професионалните пътеки. При някои професии заплащането е добро, но не ни е интересно, докато други поприща смятаме за по-вълнуващи. Често, когато поставяме под въпрос текущото си положение и бъдещите си мечти, откриваме, че има области, към които ни тегли отвътре. В крайна сметка, и вие най-вероятно искате да надникнете през мъглата на безбройните бъдещи възможности и да си поставите дългосрочни цели, които водят едновременно до лично удовлетворение и финансов успех.

Нужно е да сте всеотдайни, страстни, целенасочени, но и креативни, за да станете лайф коуч. Изборът на този кариерен път предлага удовлетвореността да помагате на другите, да вършите нещо стойностно и да изградите успешен бизнес. Коучовете определят личното си ниво на удоволствие при работа много високо и считат, че практикуването на тази професия е изключително удовлетворяващо. Ако да станете сертифициран лайф коуч е нещо, което сте обмисляли, важно е да проучите как би изглеждал животът ви, как бихте се усещали в тази роля и какво би ви струвало да вървите по този път на промяна и влияние. За да успеете да живеете живота на значимост и доверие, който желаете, трябва да се сдобиете със съответния коучинг сертификат.

Дали коучингът е Вашето призвание?
Открийте как
коучингът, фокусиран върху решения и позволява да постигнете трансформиращи промени в себе си и в другите.

Какво всъщност правят лайф коучовете?

Лайф коучовете основно се фокусират върху три области, когато работят:

 • Те помагат на клиентите си да намерят вдъхновение да идентифицират житейската си визия и цели.
  В много случаи клиентите може да не знаят какво искат, докато не го обсъдят с квалифициран лайф коуч. Чрез използването на активно слушане, отворени въпроси и професионални коучинг упражнения, коучовете могат да доведат своите клиенти до важните моменти на прозрение.
 • Те помагат на клиентите да разработят план за изпълнение на целите.
  Лайф коучовете са ориентирани към действие. След като клиентът идентифицира специфичните си цели, коучът ще им помогне да разработят конкретен план в стъпки за постигането им.
 • Те държат клиентите отговорни за своите планове.
  Ако клиентът изгуби фокуса си, коучът ще може да идентифицира и мине през „блокажите“, за да върне своя клиент в избрания път. Лайф коучът ще използва конкретни стратегии за повишаване на мотивацията и ангажираността, така че клиентът да може да преодолее препятствия и предизвикателства и в крайна сметка да успее.

Какво не е част от лайф коучинга?

Някои хора не разбират ясно ролята, която лайф коучовете играят в професионалното развитие и им приписват по-широк обхват на отговорност, отколкото всъщност изпълняват. Ето три роли, които лайф коучът не изпълнява:

 • Коучовете не са терапевти.
  Терапевтите са ретроспективни – те помагат на своите клиенти да навлязат в миналото, за да управляват настоящето. Лайф коучовете, фокусирани върху решението, помагат на клиентите да разгледат настоящето, за да създадат бъдещето, което желаят. Не е в обхвата на дейност на коуча да диагностицира или лекува проблеми с психичното здраве. Ако коучът работи с клиент, за когото подозира, че се изисква медицинска/ терапевтична намеса или лечение, коучът трябва да насочи клиента към подходящия специалист за диагностика.
 • Коучовете не са консултанти.
  Консултантите анализират нуждите на организация или личностите и след това предлагат съвети, въз основа на техния специализиран дългогодишен опит. Те дори могат да внедрят тези решения в организацията на клиента. За разлика от това, коучовете подкрепят клиентите да разработят свои собствени решения и след това да ги държат отговорни за изпълнението.
 • Лайф коучът не е спортен треньор.
  За разлика от спортните треньори, които често поставят цели и казват на другите какво се изисква от тях, лайф коучовете позволяват на клиентите да си поставят свои собствени цели и да ги подкрепят, когато работят за постигането им.

Ако искате да проучите как коучингът се различава от терапията, консултирането и наставничество, проверете тази страница.

Как се получава сертификата за коуч?

Ако човек има интерес да стане лайф коуч, първо трябва да си зададе няколко важни въпроса, преди да започне своето коучинг пътуване. Някои от тях са:

 • Подходяща ли е кариерата на лайф коуч за мен?
  Коучовете прекарват времето си активно ангажирани с клиенти и инвестират усилия в партньорството, за да подкрепят клиентите си, докато те напредват към техните цели. Лайф коучовете трябва да бъдат добри в общуването и да умеят да слушат. Също така, те трябва да имат смелостта да поставят под въпрос ограниченията, които клиентът си поставя, както и да го провокират да бъде отговорен за своите действия.
 • Кой бих искал да коучвам? Коя е моята ниша?
  Има толкова много различни ниши на разположение на коучовете – професионален лайф коучинг, фирмен и екипен коучинг, както и бизнес коучинг и коучинг за висшия мениджмънт. Въпроси, които трябва да си зададете, докато проучвате тези възможности са: на кого искате да помагате и кой е вашият идеален клиент, с когото искате да си партнирате?
 • Какви умения трябва да развивам, за да стана лайф коуч?
  Човек, който е заинтересован да стане коуч, трябва да се интересува и да инвестира в подпомагане на другите, да иска да учи цял живот и да се радва на човешкото развитие и потенциал. Едно от основните умения, които трябва да развият лайф коучовете, е разбирането на разликата между даването на съвети и подкрепата на развитието. Лайф коучовете използват ценностите на само-отразяването и автономността, когато помагат на своите клиенти да постигат целите си, без да им влияят със собствени интерпретации.

Какви са стъпките за получаване на коучинг сертификат?

Ако кариерата на лайф коуч е подходяща за вас, следващата основна цел е да преминете сертифицирано от ICF обучение за коуч и да натрупате достатъчно знания и практика, за да кандидатствате за сертифициране за лайф коуч.

Международната коучинг федерация (ICF), организация, създадена за насърчаване и консолидиране на световната индустрия за коучинг, предлага три основни нива на сертифициране:

 • Асоцииран сертифициран коуч – Associate Certified Coach (ACC)
 • Професионален сертифициран коуч – Professional Certified Coach (PCC)
 • Мастър сертифициран коуч – Master Certified Coach (MCC)

За да получите някое от тези сертификати, трябва да:

 • Преминете през цялостно коучинг обучение, акредитирано от стандартите на ICF.
 • Участвате в реални коучинг сесии за натрупване на опит.
 • Учите от партньорство с ваш коуч ментор.
 • Имате цялостно разбиране на ценностите и компетенциите на лайф коучинга.

И накрая, когато избирате курс за обучение, трябва да сте сигурни, че той отговаря на ценностите и целите ви. Например, някои програми, акредитирани от ICF, предлагат само обучения в зала или са ограничени само до конкретни ниши, докато други предлагат напълно интерактивни онлайн програми и ви подготвят да провеждате коучинг в разнообразна среда с различни клиенти на различни етапи.

Коучинга ви дава възможност да помагате на другите да идентифицират и постигнат своите лични и професионални цели и да постигнат по-голяма степен на удовлетвореност от живота. Ако се интересувате от получаване на коучинг сертификат, свържете се с нас днес, за да започнете своето пътуване.
Changing the world one conversation at a time…

Абонирайте се за нашия бюлетин

  Leave a Comment