Преодоляване на менталните блокажи за постигане на устойчива промяна

Changing the world one conversation at a time…

Автор: Marilyn Atkinson, 13/06/2020 г.

Всички искаме да бъдем велики в нещо, но почти винаги срещаме трудности по пътя. Вълнувате се от нова бизнес идея, но срещате непреодолими предизвикателства при реализирането й. Започвате вдъхновяващ проект, а още по средата губите фокуса си и се отказвате. Да предположим, че ежедневно полагате постоянни усилия, но не давате приоритет на собственото си здраве, благополучие, време със семейството и други приятни занимания. В подобни сценарии величието ни се изплъзва. Обърнете внимание, че Вашето лично „величие“ е илюзорно, когато не успявате да видите как сте влезли в капана на собствения си ум.

Много хора разработват стратегии за справяне, но те се оказват базирани на негативните изводи от тяхното минало. Така, влизаме в своеобразен порочен кръг и се чувстваме объркани, разочаровани, неудовлетворени, защото не можем да постигнем желаното. Цикълът се повтаря, а негативните изводи се подсилват. Съзнанието ни трябва да се справи с претоварването от непоставени под въпрос предишни предположения, докато се опитва да води текущия вътрешен диалог за това какво да прави по-нататък.

Желаете ли да станете коуч?
Разгледайте програмата Изкуството и науката в коучинга и разберете как ориентираният към решения подход може да донесе промяна за Вас и другите.

Вашето вътрешно осъзнаване и любопитство към това, което правите, са първите стъпки от процеса на промяна. Без осъзнаване и любопитство как настоящото Ви мислене създава текущите резултати, промяната ще бъде временна, а не устойчива и дългосрочна. След като веднъж стигнете до осъзнаването и се пробуди истинско любопитство как да развиете полезни навици, вие сте на път да се промените.

Какво застава като пречка на пътя на промяната?

Има три основни причини, поради които „се хващаме“ в собствения си капан:

 1. Липса на умения за приоритизиране.
  Ако приоритизирането е предизвикателство, може би, намирате области, в които сте по-малко ефективни, отколкото Ви се иска да бъдете. Искате да развиете способността си да изследвате с творческо любопитство, да вземате правилни решения и след това да се фокусирате, така че да постигнете това, което наистина искате. Може да Ви е необходима практика в организирането на Вашите приоритети, като изграждате умение за систематично мислене, творческа визуализация, проучване на потенциалното бъдеще и разбиране на личните ценности.
 2. Стари навици – ако това е предизвикателство за Вас, животът Ви може да е извън равновесие.
  Може да откриете, че се посвещавате само на една или две ключови области от живота си. Склонни сте да ограничите опита си и това влошава способността Ви да постигате целите си. Липсата на достатъчно внимание може да е създала несъзнателни и автоматизирани навици, които Ви изваждат от баланс. Ами ако преработите своята вътрешна карта и тя стане по-полезна по отношение на ключовите области в живота Ви? Това ще Ви позволи да планирате и преживеете живота по богат и пълноценен начин.
 3. Вашите негативни изводи от миналото може да не Ви позволяват да видите възможностите.
  Ако това е Вашето предизвикателство, значителните емоционални събития, уникални за Вашата лична история, може да са създали негативни вярвания, на които в момента се уповавате на съзнателно или подсъзнателно ниво. Когато сте изправени пред решения за бъдещето си, тези изводи може да Ви объркват. Бъдете наясно, че миналото не е бъдещето!
  Може да се възползвате от подкрепа на коуч, за да отворите ума си за възможностите, които стоят пред Вас.Един от най-добрите начини за подкрепа на промяната е намирането на силен коуч, фокусиран върху решението, който да Ви помогне да преодолеете съпротивата си към промяна, като работите директно с тези причини. Добрият коуч разбира нуждата и използва техники за стабилна подкрепа по време на пътуването, като първо подпомага изследването на макровизията (целта и резултата, към които клиентът се стреми) и след това се фокусира върху микровизията, която включва първите стъпки за преминаване към действие. Изкуството на трансформиращите разговори започва със задаване на мощни отворени въпроси, така че човек да стане достатъчно любопитен, за да насочи вниманието си към завладяващата цел и визия.

Когато хората се окажат в цяло море от незавършени проекти, това често може да бъде причислено към една или повече от тези три ключови причини. Ако не знаете какво правите „вътре“, докато преминавате от идея към идея, може да се окаже, че се въртите в кръг. Ако някоя от горните причини или и трите са типичните капани, които са причина за Вашите предизвикателства, важно е да осъзнаете, че те са били положени от Вас самите и само Вие можете да се отървете от тях!

Добрата новина е, че трансформиращите разговори и ефективните техники за коучинг, фокусиран върху решението, могат да Ви помогнат да излезете извън капаните на ума. За да направите тази вътрешна промяна, за да получите това, което искате, трябва да започнете да се наблюдавате и да поемате отговорност за своите модели, особено за онези привични структури на ума, които застават на пътя към успеха.

Въпреки че промените са предизвикателство, за промяната на един навик са нужни само двадесет и един до тридесет дни концентриран и последователен ежедневен фокус. Подкрепата от страна на ефективен коуч може да е изключително полезна за този процес.

Повярвайте, че може да промените навиците си! Наблюдавайте навиците в мисленето си и поведението си, поемете отговорност за старите си навици и прилагайте техники, фокусирани върху решенията в живота си. Ще намерите полезни начини как да преминете отвъд старите емоционални капани на ума.
Changing the world one conversation at a time…

Абонирайте се за нашия бюлетин

  Leave a Comment