Ключови умения за разрешаване на проблеми чрез ориентиран към решенията подход

Changing the world one conversation at a time…

Оригинална статия на Marilyn Atkinson

Представете си, че в този миг Ви сполетява неочакван, сложен проблем и трябва бързо да намерите решение. Никога досега не сте изпадали в подобна ситуация. Какъв е Вашият подход? Повечето от нас се фокусират върху проблема, като задават въпроси като: „Защо ми се случва това? Какво да направя, за да се отърва от този проблем? Дали това наистина е МОЙ проблем?“ Преди да се усетите, предизвикателството вече е станало много по-голямо. Вниманието и усилията Ви са изцяло насочени към преодоляване на проблема и започвате да се чувствате все по-безпомощни.

Когато се съсредоточите върху проблема, вместо върху желания резултат, Вие потъвате в дълбините на проблема, сякаш сте в плаващи пясъци. А някои хора дори нагазват в плаващите пясъци направо с оловните си ботуши. Един от най-ефективните начини, по който можете да постигнете резултат, е да преминете от фокусиран върху проблема подход („Не искам X!“) към ориентиран към резултата подход („Това, което искам, е Y.“). Това веднага измества Вашето мислене и начина, по който се чувствате.

Само когато рамката на съзнанието Ви се промени и се съсредоточите върху желания резултат, тогава ще можете да започнете да вървите напред към него. Когато използвате подход, фокусиран върху решението, ще бъдете изненадани колко компетентно можете да се справите и с най-трънливите проблеми и да ги превърнете във възможности.

Дали коучингът е Вашето призвание?
Открийте как
коучингът, фокусиран върху решения и позволява да постигнете трансформиращи промени в себе си и в другите.

Комуникацията, насочена върху решения, фокусира вниманието ни към постигането на желания резултат и така резултатът се приема като визия за бъдещето. Околните започват да откликват позитивно на лидерския ни стил, защото живеем визия, която е в услуга на всички. Вместо да се спира на трудностите или пречките, идеята за решението се превръща в път към резултатите, а хората се чувстват уверени и вдъхновени, когато виждат начертан пътя към постигане на решението и следват плана си въодушевено.

Представете си, че провеждате състезание, където има препятствия на всеки 100 метра. Ако сте ориентирани към проблемите, Вие сте фокусирани върху препятствията: „О, колко са високи! Колко трудно ще е да ги прескоча!?“ Такъв фокус, с малко или никакво внимание към финиша, няма да Ви направи шампион – гарантирано! Препятствията символично (и в действителност) Ви пречат. Когато сте фокусирани върху препятствията, не можете да видите финалната линия, която е Вашата истинска цел. Препятствията стават все по-големи в съзнанието Ви и състезанието изглежда трудно (ако не и невъзможно) да се изпълни.

С подход, фокусиран върху решенията, мислите Ви са фокусирани върху Вашата цел и Вие виждате напред въпреки препятствията. Вашата цел винаги Ви води към финалната линия, а препятствията стават маловажни. Всъщност, те могат да изглеждат толкова незначителни, че спират да съществуват и са просто част от пътуването. Те все още са със същата височина и вие, все пак, ще трябва да скочите, за да ги преодолеете. Но с фокуса върху целта и върху задачите, които ви придвижват напред към нея, бягането с препятствия изглежда естествено и лесно. Краят на състезанието винаги Ви тегли напред и напред. Самото състезание се превръща в средство за постигане на визията Ви, а именно визията – кой ставаш и върху кого влияеш – се очертава в ума Ви. Тази разлика във фокуса е силата, която Ви води до успеха.

Забележете колко ефективен е този подход – мисленето, фокусирано върху решенията, е много по-полезно от мисленето, фокусирано върху проблемите, тъй като фокусът е върху постигането на желания резултат, а не върху затрудненията или пречките. Постоянното функциониране от гледна точка на решението е забележима част от характера на успешните хора.

Фокусирайки се върху това в кого се превръщате

Един от начините, които служат за постигане на фокусирани върху решения резултати, е да съсредоточите ума и сърцето си върху това, в кого се превръщате, а не върху това, което преодолявате. Когато си позволявате да се фокусирате върху преодоляването на проблемите, се поставяте в много предизвикателно и неприятно състезание с препятствия. Хората могат да прекарат по-голямата част от живота си, управлявайки такова състезание. Веднага щом насочите вниманието си към това, което не работи, е трудно да разберете какво наистина може да работи. Това е една от причините методът, фокусиран върху решението на Erickson да е толкова успешен – той успява бързо да промени посоката на мислите и моделите на човек и да ги насочи към решенията.

Като трансформационен комуникатор, използващ коучинг подхода, след като сте сигурни в това умение за себе си, бързо ще откриете ползата от постоянното му използване в коучинг разговори с другите. Това просто и фино умение за преобръщане на проблем или конфликт в ориентиран към решението подход може да бъде единствената и най-мощна характеристика на трансформиращия коуч, който става известен като маестро на интегралната промяна.

Деклариране и визуализиране на резултатите

Когато резултатите се декларират и визуализират внимателно, хората се придвижват към тях естествено, почти без усилие. Това, което някога се смяташе за проблем, сега е малко камъче на пътя! Наличието на силна, вдъхновяваща, базирана на ценности визия за бъдещето намалява всички останали проблеми. Ние растем и нашите „проблеми“ намаляват.

Ако Вие като трансформиращ коуч, знаете как съзнателно да помагате на хората да се ориентират към своите по-големи цели, Вашите клиенти ще се придвижат последователно и по-лесно към желаните резултати. Те ще постигнат резултатите си по избор, а не случайно.

Създаване на завладяващо бъдеще

Разработването, задържането и живеенето на визия за едно завладяващо бъдеще е единствената най-важна задача за човека, за да постигне своите цели и мечти.

Без тази визия и без процеса на последователно визуализиране на потенциалните стъпки за действие, хората се движат без цел и посока. Голяма е вероятността да бъдат разочаровани и заседнали в проблеми.

Когато хората правят избор да държат конкретен резултат на „филмовия екран“ в ума си, те естествено започват да се придвижват към превръщането на своята визия в реалност – независимо колко голяма или малка е тя. Избраният от тях резултат се превръща в тяхното бъдеще.

Кой сте Вие в бъдещето, в което се виждате? Това, което е в съзнанието Ви, се превръща във Вашата реалност. Имате два избора. Можете да визуализирате как Вашите проблеми продължават, което ще Ви насочи към още повече проблеми. Или можете да визуализирате резултата си като реален и да преминете към постигането му. Кое предпочитате?
Changing the world one conversation at a time…

Абонирайте се за нашия бюлетин

    Leave a Comment