Открийте своята мисия

Changing the world one conversation at a time…

Автор: Erickson Coaching International, 10/03/2016 г.

Какво означава да откриеш своята мисия? Някои хора имат кристално ясна визия за смисъла на своя живот още в ранните години на детството, сякаш за тях е бил предопределен конкретен път и всичко, което трябва да направят е просто да поемат по него. За други, обаче, пътят е неуловим, а визията – неясна. И при все това, дори онези, които сякаш знаят своята мисия, в даден момент са си задавали въпроса, който може би си задавате и Вие сега: Това ли е наистина животът, който ми е предопределен да изживея?

Да имаш цел в живота си има и своите позитиви. Всички ние сме тук с уникална и специална причина, като само от нас зависи да я открием. Хората, които чувстват, че животът им има смисъл, имат мотивацията да се стремят към драстични подобрения на своето психологическото благосъстояние. Според AHD (American Heritage Dictionary) житейската мисията се дефинира като:

 1. нещо, към която човек се стреми или заради която съществува;
 2. ефект или резултат, който е желан, намерение;
 3. решителност;
 4. проблем за разрешаване.

Да имаш своя цел в живота е да се стремиш към желания резултат с решителност, намерение и ясен фокус. Това е основната причина, поради която съществуваме.

Повечето духовни практики провеждат различни упражнения, които да помогнат на последователите им да определят мисията на своя живот. Тези последователи намират упование в традициите и ученията на своите духовни водачи и идеята за една по-висша цел на Човека на Земята. Независимо от това в какво вярвате и какво философско течение следвате, за Вас като личност и за Вашето психологическо добруване е от изключително значение да идентифицирате Вашата цел. Защо житейската мисия е толкова важна? Тя определя целия контекст на нашия живот. Без нея, ние не сме нищо повече от смесица от краткосрочни цели и липса на цели, към които добавяме щипка действия и малко бездействия, криволичейки из пътя на Живота. Вашата житейска мисия е ГОЛЕМИЯТ план на Вашия живот. Да знаете каква е, Ви помага да определите намеренията си. Помага Ви да не се загубите, като държите фокуса си върху „голямата награда“. Това прави живота по-лесен и по-приятен.

Взимайки под внимание всичко до тук, става ясно, че личната Ви мисия няма как да бъде избрана от семейството или съпруга/та: тя е нещо, което избираме за себе си. Обикновено възниква от дейност, която най-много цените. Усещанията за удовлетвореност и вълнение са индикатори, че умът и тялото ни са в хармония с това, което правим. Някои хора го определят като така нареченото психологическо състояние „да си в потока“. Това е състоянието, в което съсредоточаваме цялата си енергия върху задачата, която вършим. Художниците го усещат, докато рисуват, програмистите го усещат, докато пишат код, а визионерите го усещат, докато генерират идеи.

За да разберете по-добре дали живеете живота си, изпълнявайки житейската си мисия, попитайте се как се чувствате по отношение на конкретно нещо, което правите или спрямо конкретна кауза, която подкрепяте. Какво Ви прави щастливи и заредени с енергия? Ако имате затруднения да разберете това, тези 5 стъпки може да са полезни:

 1. Какво продължава да Ви показва животът?
  Понякога животът има начин да ни показва важните неща, ние само трябва да ги погледнем. Тези знаци се появяват по различни начини: За какво винаги сте готови да доброволствате? За какво често Ви търсят Вашите приятели или колеги? Разгледайте и намерете обща връзка между тези въпроси. Всички имаме конкретни дейности, които обичаме да правим.
 2. Вашият завет.
  Помислете какво се надявате Вашите приятели и семейство да кажат, когато говорят за Вас посмъртно или какво бихте искали те да напишат в некролога Ви.
 3. Подхождайте с грижа.
  Започнете деня си като направите мисията си рамка за Вашите дейности и напомняйте на себе си да се концентрирате върху това, което е важно.
 4. Добра кауза.
  Работата, която вършите, значима ли е по някакъв начин за някой друг?

Не можете да твърдите, че живеете в унисон висша житейска мисия, докато едновременно с това саботирате другите или ги използвате за Ваша лична изгода. Това изцяло противоречи на същността на човешкото развитие и творчество. Въпреки че, човешките същества са създадени така, че винаги да се стремят към оцеляване, ние също така изпитваме нуждата да се свързваме с другите. Продължаваме да се развиваме като вид, заради способността ни да обичаме, да правим компромиси и да си сътрудничим.

След като идентифицирате своята житейска мисия, позволете си да я изразявате всеки ден във Вашите взаимоотношения, действия и работа. Обръщайте внимание как ежедневно живеете в съответствие с нея. Наблюдавайте ситуациите, в които не сте в синхрон с нея. Какви промени можете да направите тогава?

Докато живеете и въплъщавате своята житейска мисия, Вие ще се отворите за още по-големи възможности и самата тя ще продължава да се развива.
Changing the world one conversation at a time…

Абонирайте се за нашия бюлетин

  Leave a Comment