Майндфулнес в коучингa

Changing the world one conversation at a time…

Автор: Erickson Coaching International, 12/05/2020 г.

През 2020 г. Erickson Coaching International отбелязва 40 години от създаването си. По този повод нашата основателка и президент Мерилин Аткинсън създава поредица от видеоклипове, в които споделя свои лични истории от последните четири десетилетия.

В това видео Мерилин споделя една случка от дните си на млад психолог, в която се срещна с мъж в болница, на когото предстои да претърпи сериозна операция. След упражнение за осъзнато присъствие (майндфулнес), той успява да намери вътрешната си сила в този момент на огромно напрежение.

Какво е майндфулнес?

Майндфулнес означава насочване на вниманието на индивида навътре и обръщане на вътрешния поглед към самия ум. В този процес преместваме съзнанието си от съдържанието на мислите си към наблюдение на самия процес на мислене и обвързваме всичко това с целта на нашето личностно изучаване. Нашето тяло, сърце и ум образуват едно неразривно цяло. При все това, често позволяваме на ума свободно да „царува“ над останалите. Процесът, в който наблюдаваме ума си, ни позволява истински да разберем себе си и да си върнем осъзнатостта за нашата цялостност.

С практикуване на майндфулнес, ще се научите да насочвате вниманието си:

  • отвън навътре;
  • от споделен от някой друг опит към собственото си преживяване;
  • от действие и реакция към осъзнато присъствие.

Открийте как майндфулнеса и други коучинг умения,
фокусирани върху решението
,
ни позволяват да постигнем позитивни промени в себе си и в другите.

Майндфулнеса е основна част от процеса на коучинг. Това означава, че наистина сме в състояние да се съсредоточим и в същото време да разширим своята осъзнатост, да слушаме клиента си на всички нива на осъзнатост и да останем с него, без да се разсейваме от странични мисли, които нахлуват в ума ни от тона на гласа му или конкретните му думи. Ние просто присъстваме. Това е прекрасен начин да развиете всичките си способности като човек и вътрешните си умения като коуч. Като професионалисти в тази сфера, ние наричаме това осъзнато слушане „Слушане от позиция на коуч“, тъй като включва едновременно внимание и ангажираност към смисъла за клиента, без „да нахлуваме“, да даваме съвети или да се фокусираме върху собствения ни коментар и мнение.

Коучингът подкрепя клиента да превключи на нивото на визионерско съзнание, а осъзнаването и вниманието се задълбочават с всеки следващ коучинг разговор. Самото Ви присъствие като отдаден и внимателен слушател има силата да промени много неща. Собствената Ви ангажираност дава на подхода Ви силата да подкрепи околните да предприемат действия. Виждаме как пред нас се отворя пътят ни на развитие и растеж. Като коучове каним нашите клиенти да намерят своите моменти на смелост и грижа, както и моментите, в които знаят, че са силни и могат да се изправят пред трудни времена.
Changing the world one conversation at a time…

Абонирайте се за нашия бюлетин

    Leave a Comment